Algemene informatie
Is het studentenleven hét recept voor een
burn-out?
De studententijd is een tijd van studeren, feesten, werken, socializen en dat allemaal tegelijk. Ontzettend druk dus! Daar komt bij dat het een tijd is geworden van meer dan alleen plezier en zelfontwikkeling. De start van je échte carrière begint al ver voordat je ´onbezorgde´ studentenleventje eindigt. Studenten hebben van 2 kanten te maken met een hoge prestatiedruk. Aan de ene kant moet je steeds sneller studeren door maatregelen van de overheid en aan de andere kant stellen toekomstige werkgevers steeds hogere eisen. Je cv moet steeds voller komen te staan; een bestuursjaar, een stage, buitenlandervaring en redelijke cijfers. Het wordt je dus al moeilijk gemaakt nog voordat je überhaupt de arbeidsmarkt betreden hebt.
Door deze hoge druk ervaren studenten vaak stress. Daarnaast ervaren studenten stress door te hoge verwachtingen. Ruim 75% klaagt over prestatiedruk, die is opgelegd door de ouders en de omgeving. Steeds meer studenten melden zich bij de huisarts op psycholoog met burn-outklachten. Een burn-out wordt gedefinieerd als het gevoel van uitputting door studie-eisen, een bittere en afstandelijke houding tegenover de studie, en het gevoel een incompetente student te zijn. Je hebt het gevoel dat je helemaal ‘opgebrand’ bent. Ook al heb je net een week vakantie gehad waarin je op tijd naar bed bent gegaan, ben je maandag ochtend nog steeds extreem vermoeid. Je kunt je zelfs niet meer zetten tot de kleinste taken. Je concentratie is minimaal en helemaal niets lukt meer in vergelijking met wat je eerst allemaal presteerde. Omdat deze psychosociale toestand zich geleidelijk ontwikkelt, kan het voor een lange tijd zijn dat de student niets door heeft.
Uit onderzoek blijkt dat 49 procent van de studenten last heeft gehad van psychische klachten waarvan 28 procent dit direct wijt aan studiedruk. Studenten benoemen hierbij dat de studie teveel van het eist. Dan denk je misschien: studenten die een paar uurtjes per week college hebben en drie keer per week feesten en nog wat werken, die krijgen toch geen burn-out? Toch blijkt van wel. Binnen de leeftijdscategorie van 15 tot 25 jaar had een op de tien last van burn-outklachten.
Wil je meer te weten komen of zit je ergens mee? Praat met onze gespecialiseerde hulpverleners via de chat!
Reactie plaatsen
Reacties